Rate this item
(0 votes)

blog

‘Limits is niet meer weg te denken op het eiland’

Olga Kruize, Berber Kruger
Den Burg
Brijder Jeugd, Young4Ever

Texel, het vakantie eiland voor ‘overkanters’, mooi, wijds en rustig. Voor mij alweer vijf jaar een fijne werkplek. Toen ik op Texel ging werken als preventiewerker Brijder Jeugd was het zoeken naar aansluiting bij ketenpartners en ook met jeugd en ouders. Het is een eiland waar je tussen moet passen en langzaam aan vertrouwen moet winnen van de eilandbewoners. Nu, vijf jaar later, zou ik geen andere werkplek wensen. 

Leefwereld

Texel biedt vele mogelijkheden en zachtjes aan word je verliefd op het eiland. Een intensieve samenwerking met jongerenwerk Young 4 ever, Berber Kruger, heeft geleid tot Limits. We maakten ons allebei zorgen over het alcohol- en drugsgebruik van jongeren en de onwetendheid van ouders over dit onderwerp. We hebben onszelf de vraag gesteld hoe we ouders en jongeren beter konden bereiken. Gastlessen op de OSG Hogeberg werden al gegeven maar dit was niet genoeg. En de ouderavonden op school werden niet voldoende bezocht.

Festivals

We zijn begonnen met jongeren, hoe konden we die bereiken? We moesten naar plaatsen toe waar jongeren zijn. Het uitgaansleven, festivals, hangplekken en school. En hoeveel beter zou het werken als jongeren met elkaar in gesprek gaan. We besloten actief jongeren te benaderen die een ‘peergroup’ zouden vormen. Diverse vlotte jongeren met hun eigen verhaal vormden deze groep. Ze kregen voorlichting over middelen en training over hoe je de benadering aangaat. Acht enthousiaste jongeren bezochten de kermis, het strand en de festivals om in gesprek te gaan met de Texelse jeugd. Middels quizzen en uitdelen van goodies kwamen ze in contact met de jeugd en lichtten hen voor over middelen, alcohol en gamen.

Taboe

Nu was het tijd om ook met een ‘peergroup’ ouders aan de gang te gaan. Middels contacten op scholen, in ons netwerk en via ouders van jongeren, hadden we al snel 10 enthousiaste ouders. Ook deze kregen trainingen over middelen en gamen. Ook zij bezochten festivals, ouderavonden en sportevenementen om in contact te komen met andere ouders. Met als doel: het onderwerp middelen, alcohol en gamen laagdrempelig bespreekbaar maken. Geen taboe over dit onderwerp maar uitgaand van het standpunt: 'Samen als ouders staan we sterker'. Vanuit de ervaringsdeskundigheid van twee ouders konden er goede adviezen gegeven worden aan ouders over gebruikende jongeren. 

Samenwerking

Inmiddels zijn we zover dat Limits omarmd wordt door de lokale horeca, school, gemeente en organisatoren van evenementen. We zijn welkom om daar in gesprek te gaan met de jeugd en ouders. Limits beheert vaak een eigen bar en bereid hier alcoholvrije cocktails. 

Limits heeft zijn plek op Texel gevonden en is niet meer weg te denken op festivals en evenementen. 

Enthousiast

Alles valt en staat met een enthousiaste ‘peergroup’ jongeren en ouders. We houden het enthousiasme hoog bij deze vrijwilligers door geregelde bijeenkomsten met trainingen, een hapje met elkaar, een kerstattentie en niet in de laatste plaats met persoonlijke aandacht.  Wij zijn enorm trots wat we samen met deze vrijwilligers in drie jaar bereikt hebben en fungeren graag als voorbeeld voor andere gemeentes, waar jongerenwerkers en preventiewerkers dit succesvolle project zelf inhoud kunnen geven.

Landelijk concept

Hoe gaaf zou het zijn als Limits landelijk wordt. Je hoort het, we zijn enthousiast en ambitieus. Graag adviseren we jou over de mogelijkheden van Limits binnen jouw eigen gemeente.

Berber Kruger, directeur Young 4 ever
Olga Kruize, Preventiewerker Brijder Jeugd

Read 5263 times Last modified on dinsdag, 21 augustus 2018 16:06
Inloggen