Rate this item
(0 votes)

blog

Tips en risico's bij gebruik van alcohol en drugs tijdens coronavirus

Olga Kruize
Preventiedeskundige Brijder Jeugd
ma, wo, do (06 - 10 71 76 17 )

Zeker in de huidige tijd met corona is het belangrijk om de gezondheidrisico’s met drugs en alcohol te beperken. Limits geeft tips om het gebruik veilig te houden. Met dank aan de site drugsinfoteam.nl van Brijder Verslavingszorg. Hier vind je meer antwoorden op vragen met betrekking tot corona en drugs/alcoholgebruik.

Tips

 • Stel drugsgebruik zoveel mogelijk uit, omdat je weerstand omlaag gaat en je kwetsbaarder kunt worden voor corona. Je wordt sneller ziek en de klachten kunnen heftiger zijn.
 • Deel geen glas, flesje of joint. Deel ook geen gebruikersattributen zoals snuifbuis, naald, pijp of vape.
 • Raak gezicht of ogen niet aan wanneer je rookt, blowt of snuift.
 • Het virus kan mogelijk ook overgedragen worden bij het delen van zakjes drugs. Onderzoek wijst uit dat op sommige oppervlakten het virus enkele dagen kan overleven. Reinig de
  verpakking van drugs of het oppervlakte waar drugs op ligt met minimaal 60% alcohol.
 • Gezondheidsincidenten door risicovol drugsgebruik kunnen het ziekenhuis belasten. Op het moment dat de druk op ziekenhuizen door het coronavirus extreem toeneemt kan dit
  betekenen dat jij (of een ander) heel erg lang moet wachten, of zelfs niet geholpen wordt.

 Risicogroepen

 • Algemene risicogroepen zijn kwetsbare personen, of mensen met een zwakke gezondheid. Bijvoorbeeld ouderen en mensen die al onderliggende aandoeningen hebben zoals hartproblemen, longziektes of diabetes.
 • Rokers en blowers (met tabak) zijn vatbaarder voor heftigere symptomen van het virus. Dit geldt mogelijk ook voor e-sigaret gebruik. Dat wil zeggen dat zij sneller besmet raken. Bovendien hebben zij een hogere kans op heftige symptomen en overlijden. Rokers hebben een slechtere longfunctie, waardoor ze vatbaarder zijn voor longontsteking. Bovendien kunnen zij longproblemen minder goed opvangen dan niet-rokers.
 • Gebruik van alcohol, tabak en drugs heeft invloed op je weerstand. Het heeft ook indirect invloed op je eet- en slaappatroon. Dit maakt je vatbaarder voor de negatieven gevolgen van
  coronavirus. Als het mogelijk is, stel je drugsgebruik dan uit.
 • Gebruikers van heroïne en andere opiaten zijn kwetsbaarder voor levensbedreigende problemen met de ademhaling, als zij corona opgelopen hebben.
 • Gebruikers van (meth)amfetamine zijn ook een risicogroep. (Meth)amfetamine vernauwt de bloedvaten en kan bijdragen aan een abnormale hoge bloeddruk in de longen en longschade.
 • Mensen met een verminderde gezondheid door roken, blowen of vapen en mensen met opioïde, methamfetamine, cannabis en andere stoornissen in het gebruik van een middel
  lopen een verhoogd risico op de ernstigere complicaties van coronavirus, vanwege fysiologische en sociaal maatschappelijke redenen.
 • Ook recreatief gebruik van drugs kan een aanslag zijn op de weerstand. Dit geldt in het
  bijzonder bij oppeppende drugs zoals XTC, coke en speed. Maar ook overmatig gebruik van alcohol heeft een negatief effect op het immuunsysteem. De kans dat je het virus oploopt of
  dat het daadwerkelijk tot uiting komt wordt daardoor groter.

Het is op dit moment het beste om, als je dat kunt, drugsgebruik uit te stellen omdat je weerstand op die manier op peil blijft. Dat is niet alleen goed voor jezelf maar ook om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In deze periode is het beter om gezond te eten, voldoende te slapen en in beweging te blijven. Op deze manier hou je je ritme en optimale weerstand tegen het virus.
Met zijn allen kunnen wij het coronavirus stoppen! Zorg dus goed voor jezelf en voor anderen.

Read 2760 times Last modified on donderdag, 16 april 2020 18:24
Inloggen