Print this page
Rate this item
(0 votes)

blog

Mijn ouder is ziek en hoe gaat het met mij?

Olga Kruize
Preventiemedewerker Brijder Jeugd
ma, di, do (06-10717617)

Een meisje van 15 jaar aan de telefoon: “Mijn ouders zijn gescheiden, ik woon bij mijn moeder want mijn vader is verslaafd aan alcohol. Ik bezoek hem wekelijks maar hij is dan vaak dronken en agressief. Hij scheldt me uit. Zijn huis is een zootje en hij zorgt niet goed voor zichzelf. Ik wil eigenlijk niet meer naar hem toe, maar de laatste keer dat ik weigerde te komen, kreeg ik een telefoontje dat hij in coma in het ziekenhuis lag. Als ik niet naar hem toe ga, wie zorgt er dan voor hem? ”.

Een meisje dat het gevoel heeft er alleen voor te staan. Haar angst is groot maar haar loyaliteit aan haar vader nog groter. Haar moeder steunt haar maar heeft zelf genoeg aan haar eigen problemen. Dit meisje belt voor hulp nadat ze ons telefoonnummer heeft gekregen van de huisarts. Helaas komt het heel weinig voor dat kinderen zelf bellen of weten waar ze terecht kunnen voor hulp.

Kinderen en coronatijd

Kinderen van ouders met psychische problemen en / of verslavingsproblemen (KOPP / KOV kinderen) hebben het in de lockdown periode extra moeilijk gehad. Waar ze voorheen konden "ontsnappen" aan de zorg voor hun ouder, door met vrienden af ​​te spreken, naar school te gaan of bij familieleden (steunnetwerk) op bezoek te gaan, waren zij nu veelal thuis.
 

Signalen bij KOPP KOV kinderen

  • Het kind zorgt voor de ouder (rolomkering / parentificatie);
  • Het kind wil geen vriendjes mee naar huis nemen;
  • Het kind heeft gevoelens van schaamte en schuldgevoelens;
  • Het kind cijfert zichzelf weg;
  • Het kind heeft beperkte sociaal-emotionele vaardigheden (copingvaardigheden);
  • Het kind verzuimd school;
  • Het kind ervaart separatieangst 

Verborgen signalen

Bij veel KOPP / KOV-kinderen worden geen signalen opgemerkt. Dit betekent niet dat er geen verhoogd risico is op problemen. Ook weten we uit overdracht ervaringsverhalen van KOPP / KOV-kinderen dat 'geen signalen' niet automatisch betekent dat er geen problemen zijn.

Aanbod voor KOPP / KOV kinderen

Vanuit het trimbosinstituut zijn er programma's die de plaatselijke verslavingsinsstelling in samenwerking met de lokale GGZ uitvoeren met betrekking tot KOPP / KOV problematiek.

Er zijn groepen vanaf de leeftijd van 6 jaar tot en met 21+. Voor volwassen KOPP / KOV kinderen is er een speciaal aanbod in groepsverband of zijn er individuele gesprekken mogelijk. 
Voor gezinnen met kinderen onder de 6 jaar is er een ouder / kindprogramma. 

Daarnaast is het zelfregiecentrum van regionale clientenondersteuning de Hoofdzaak  op Texel er voor volwassenen met psychische kwetsbaarheid. En wellicht dat ook Texelgezinnen,  een nieuw initiatief onder Young 4 Ever, op een laagdrempelige manier kan ondersteunen. 

  

Aanmelden en meer informatie

Van maandag tot en met vrijdag kan men contact opnemen met de preventieafdeling van Brijder. Dit kan door te bellen naar 088 358 22 60 of te mailen naar:

Brijder Preventie heeft ook een webinar over dit onderwerp. Dit webinar is terug te kijken via:
undefined

Voor overige informatie:
www.brijder.nl   of  www.brijderjeugd.nl  

Read 2341 times Last modified on donderdag, 17 september 2020 10:35