‘Lokaal karakter is succesvol’

L!M!TS is een vrijwilligersproject, voor en door jongeren en ouders. Wij geven objectief en ‘open-minded’ voorlichting over veilig(er) gebruik van alcohol, drugs en gamen.

Lees verder

pietervanschelt 3060

Volg ons op Facebook

›

Ga naar onze Facebook pagina

Contact

 

    Heeft u vragen over L!M!TS, dan kunt u een
    e-mail sturen naar:
info@limits-online.nl

 
    Algemeen
    Berber Kruger Tel: 06 44 08 36 13

    Advies    
    Olga Kruize Tel: 06 10 71 76 17
 
×

Fout

Advanced Module Manager zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Modules Anywhere zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Sourcerer zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Cache Cleaner zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Email Protector zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.
Content Templater zal niet goed functioneren. Regular Labs Library plugin is niet geïnstalleerd.

De goede voornemens van mijn kinderen

Mijn ouder is ziek en hoe gaat het met mij?

Een meisje van 15 jaar aan de telefoon: “Mijn ouders zijn gescheiden, ik woon bij mijn moeder want mijn vader is verslaafd aan alcohol. Ik bezoek hem wekelijks maar hij is dan vaak dronken en agressief. Hij scheldt me uit. Zijn huis is een zootje en hij zorgt niet goed voor zichzelf. Ik wil eigenlijk niet meer naar hem toe, maar de laatste keer dat ik weigerde te komen, kreeg ik een telefoontje dat hij in coma in het ziekenhuis lag. Als ik niet naar hem toe ga, wie zorgt er dan voor hem? ”.

Een meisje dat het gevoel heeft er alleen voor te staan. Haar angst is groot maar haar loyaliteit aan haar vader nog groter. Haar moeder steunt haar maar heeft zelf genoeg aan haar eigen problemen. Dit meisje belt voor hulp nadat ze ons telefoonnummer heeft gekregen van de huisarts. Helaas komt het heel weinig voor dat kinderen zelf bellen of weten waar ze terecht kunnen voor hulp.

Kinderen en coronatijd

Kinderen van ouders met psychische problemen en / of verslavingsproblemen (KOPP / KOV kinderen) hebben het in de lockdown periode extra moeilijk gehad. Waar ze voorheen konden "ontsnappen" aan de zorg voor hun ouder, door met vrienden af ​​te spreken, naar school te gaan of bij familieleden (steunnetwerk) op bezoek te gaan, waren zij nu veelal thuis.
 

Signalen bij KOPP KOV kinderen

 • Het kind zorgt voor de ouder (rolomkering / parentificatie);
 • Het kind wil geen vriendjes mee naar huis nemen;
 • Het kind heeft gevoelens van schaamte en schuldgevoelens;
 • Het kind cijfert zichzelf weg;
 • Het kind heeft beperkte sociaal-emotionele vaardigheden (copingvaardigheden);
 • Het kind verzuimd school;
 • Het kind ervaart separatieangst 

Verborgen signalen

Bij veel KOPP / KOV-kinderen worden geen signalen opgemerkt. Dit betekent niet dat er geen verhoogd risico is op problemen. Ook weten we uit overdracht ervaringsverhalen van KOPP / KOV-kinderen dat 'geen signalen' niet automatisch betekent dat er geen problemen zijn.

Aanbod voor KOPP / KOV kinderen

Vanuit het trimbosinstituut zijn er programma's die de plaatselijke verslavingsinsstelling in samenwerking met de lokale GGZ uitvoeren met betrekking tot KOPP / KOV problematiek.

Er zijn groepen vanaf de leeftijd van 6 jaar tot en met 21+. Voor volwassen KOPP / KOV kinderen is er een speciaal aanbod in groepsverband of zijn er individuele gesprekken mogelijk. 
Voor gezinnen met kinderen onder de 6 jaar is er een ouder / kindprogramma. 

Daarnaast is het zelfregiecentrum van regionale clientenondersteuning de Hoofdzaak  op Texel er voor volwassenen met psychische kwetsbaarheid. En wellicht dat ook Texelgezinnen,  een nieuw initiatief onder Young 4 Ever, op een laagdrempelige manier kan ondersteunen. 

  

Aanmelden en meer informatie

Van maandag tot en met vrijdag kan men contact opnemen met de preventieafdeling van Brijder. Dit kan door te bellen naar 088 358 22 60 of te mailen naar: preventie@brijder.nl

Brijder Preventie heeft ook een webinar over dit onderwerp. Dit webinar is terug te kijken via:
undefined

Voor overige informatie:
www.brijder.nl   of  www.brijderjeugd.nl  

Cocktail challenge! Doe je mee?

In deze bizarre Coronatijd komen er ook leuke feestdagen voorbij zoals Koningsdag, de meierblis en misschien ben je zelfs wel jarig. Naast al het lekkere eten wil je misschien ook wel een gezellig alcoholvrij drankje drinken. Speciaal voor die dagen of gewoon omdat ze zo lekker zijn heeft Natalia van Limits een paar filmpjes gemaakt hoe je lekkere alcoholvrije cocktails maakt. De filmpjes en de recepten kun je terugvinden op onze website www.limits-online.nlHeb je zelf een leuk alcoholvrij cocktail recept, deel die dan met ons en wie weet gaat Natalia die in het volgende filmpje maken.

Graag horen wij van jou welke cocktail jou favoriet is. En we zouden het leuk vinden als je ons leuk vond / volgt op facebook en / of instagram @Limitstexel 

Veel plezier!

 

 

'Als ik het kan, kan jij het ook'

Misschien heb je mijn vorige blog gelezen:  Als je aan het overleven bent, is er geen ruimte meer om te dromen . Op het moment dat ik dit schrijf, is die 2045 keer gelezen.

Uitdagingen

De reden dat ik nu wat op papier zet is omdat ik in deze rare coronatijd merk dat ik langzaam mijn draai weer begin te vinden. En als ik dat kan, dan kan jij dat ook! Ik werk in de horeca, dus ik zit al een paar weken thuis. Ik mis het ritme en de regelmaat en de sociale contacten. En eerlijk is eerlijk, ik heb me toch geen seconde verveeld. Wil ik ben net verhuisd naar mijn prachtige eigen appartement in de Volmolen! 
 

Doen

Door het werken in de horeca had ik niet een hele gezonde standaard. En nu met de coronamaatregelen kon ik ook niet meer voetballen. Er moest wat gebeuren. Ik wilde wat gewicht omzetten in spieren. Mijn neef heeft veel ervaring in voeding en gericht trainen en gelukkig wilde hij me helpen. Samen hebben we een programma opgezet en dat gaat hartstikke goed. Met kleine stapjes wordt ik me steeds bewuster van mijn eetpatronen en de juiste belasting van mijn lichaam. En met vallen en opstaan ​​zie ik steeds een beter resultaat.
 

Doelen

Op mezelf wonen is fantastisch. En zeker in deze tijd soms ook wel eenzaam. Gelukkig heb ik gezelschap van mijn vogelspinnen en (video) bel ik met mijn familie en vrienden. Door de verhuizing is het druk in mijn hoofd, want er komt best veel op me af. Gelukkig krijg ik begeleiding van Novalishoeve, waardoor ik niet alles zelf hoef te doen. Ik zie allemaal dingen die ik nog graag zou willen leren en het liefst zou ik van alles tegelijk oppakken. Ik heb ervaren dat het veel beter werkt om bij het begin te beginnen. Ik heb per dag één niet al te groot doel. Door die te halen voel ik me goed en dat smaakt naar meer. Hierdoor heb ik vaak een hele leuke dag, waarin ik ook nog veel gedaan heb. 
 

Dromen

Het is makkelijk om te zien wat er allemaal nog niet lukt, maar ik probeer me te concetreren op al die dingen die ik vooral al wel bereikt heb. Het liefst geef ik veel meer workshops op scholen, waar ik mijn kennis en ervaringen kan delen. Dat kan nu alleen zelfs niet. Net als ik, heb je waarschijnlijk heel veel lieve mensen om je heen. Door hen te (video) bellen of te appen maak je voor hen en ook voor jezelf het verschil. En mocht je met iets niet bij je familie en vrienden terecht kunnen, dan mag je ook altijd contact opnemen met mij. Hoe moeilijk dat ook is, je hebt altijd een keuze.

Beeldschermgebruik tijdens de Corona-crisis

Sinds vorige week krijgen wij bij Brijder Jeugd vragen van scholen en ouders over hoe om te gaan met het beeldschermgebruik van hun kinderen in deze corona tijd. Wij hebben niet alle passende antwoorden, ieder kind, gezin en situatie is immers anders. Wel kunnen we u tips meegeven. Mocht u behoefte hebben aan een gesprek dan kunt u contact opnemen met onze preventie afdeling. U kunt mailen naar: preventie@brijder.nl

Blijf in gesprek

In deze tijd is het belangrijk het gesprek als gezin aan te blijven gaan. Hoe vaak en hoe veel? Daar is geen passend antwoord op. Geef tijdens de gesprekken aan dat jullie meer dan anders met elkaar rekening moeten houden en dat het voor ieders belang is om de goede sfeer erin te houden. Kies een vast moment voor deze gesprekken. Vragen die u kunt stellen zijn:

 • Hoe gaat het?
 • Werken de afspraken binnen ons gezin?
 • Moeten we iets veranderen?
 • Hoe gaat het digitale schoolwerk?
 • Hoe ga jij om met beeldschermtijden?
 • Hoe vind je dat ik dat doe?
 • Kunnen we daarin iets veranderen?

Een aantal tips

1. Spreek samen een dagindeling af. Wanneer aan het schoolwerk? Wat verder nog te doen (huishoudelijke klussen)? Hoeveel beeldschermtijd? Wanneer gamen? Wat doe jij tijdens de pauzes? Structuur is belangrijk voor jongeren en geeft houvast.

2. Beeldschermtijd voor school is geen game tijd. Maak onderscheid tussen de verschillende vormen van beeldschermtijd: schoolwerk, ontspanning, en sociale online contacten.

3. Zorg dat jongeren goed contact houden met hun mentor/ docent van school. Ook als ouder mag u contact hebben met de mentor. De mentor wil graag weten hoe het met zijn/ haar leerling gaat, daarbij gaat het niet alleen over het schoolwerk.

4. Wees voorzichtig met verbieden. Probeer uw kind te verleiden en geef alternatieven voor andere activiteiten. Zeg niet zomaar stop bij het gamen. Kondig van te voren aan dat het gamen gaat stoppen. Geef uw kind de gelegenheid zijn missie/ game af te maken.

5. Sommige jongeren zijn overactief bezig met schoolwerk en kunnen hier in doorslaan. Zorg voor voldoende afleiding. Is het nodig om hier een halt in te roepen ga dan het gesprek aan met uw kind en deel uw zorgen.

6. Wees creatief met media. Leer uw kind hoe ze via skype of face time sociale contacten met anderen kunnen hebben zodat ze in contact blijven met vrienden en vriendinnen. Geef uw kind de vrijheid om online sociale contacten te hebben, voor hen is het belangrijk om dingen met vrienden te bespreken.

7. Kijk eens mee met de game die uw kind speelt of vraag om een keer mee te doen. Ook zijn er op internet leuke sites te vinden waarbij je gezamenlijk uitgedaagd wordt. Denk aan: quizzen, spellen, sporten enzovoort.

8. Wees Flexibel. Een dagindeling hanteren is fijn maar wees niet al te streng met de handhaving ervan. Het is nu eenmaal niet gemakkelijk om weken achtereen op elkaars lip te zitten, dus probeer het met elkaar gezellig te houden 

Tot slot

Het is voor niemand een makkelijke periode. Jongeren krijgen via sociale media ontzettend veel nieuws mee. Probeer dit te bespreken en te beperken. Het is belangrijk om ook andere zaken te bespreken en niet alleen de gesprekken te richten op het corona nieuws. Brijder Jeugd wenst iedereen heel veel sterkte toe de komende tijd. En zorg goed voor uzelf en elkaar!

Meer informatie

Wij hebben met toestemming van Justine Pardoen een aantal teksten uit haar artikel overgenomen. Het volledige artikel van Justine Pardoen is te lezen op: https://www.bureaujeugdenmedia.nl/mediaopvoeding-corona-crisis

Een praktische website van kennisnet met tips voor ouders is: https://ouders.lesopafstand.nl/

Op de website van Brijder Jeugd staan eerder gegeven webinars. U kunt deze terugkijken: https://brijderjeugd.nl/gamen-zegen-of-zorg.html

Dilemma: Drugstest

 

Je telefoon gaat. Iemand vertelt je, dat er sterke vermoedens zijn, dat je dochter drugs gebruikt. Je dochter is al een aantal malen met personen gezien, waarvan bijna vast staat dat ze gebruiken, dan wel dealen. Chips! Waarom? 

Afkickkliniek

De afgelopen tijd heb je regelmatig samen gereisd met een moeder, waarvan haar kind op dat moment in een afkickkliniek zat. Je hoort haar nog zeggen “hoe harder ze roepen dat ze niet gebruiken, hoe alerter je moet zijn.”
Je wacht tot je man thuis komt en bespreekt het voorval. Samen besluit je tot een directe confrontatie. “Lieverd, we willen even met je praten…” Direct is ze boos. Natuurlijk gebruikt zij niet. Je vertelt van de moeder waarmee je afgelopen periode hebt gereisd. Nu wordt je dochter woest, want zij is toch niet zoals die anderen?! Je legt uit dat je je dochter heel graag wilt geloven, maar dat je nu niet je handen in het vuur durft te steken. Boos zegt ze dat ze wel een drugstest wil doen als bewijs…! En ze stampt naar haar kamer.

Apotheek

Je kijkt je man aan. Ja, dat moesten we maar doen, een drugstest. Maar waar kan je een drugstest laten doen? Samen besluit je de politie te vragen. Zij verwijzen je door naar de huisarts. Je belt de huisarts en vraagt de assistente om advies. Zij vraagt of dochterlief bereid is om naar het spreekuur te komen. Bereid is…?? Al moet ze in ducktape op de achterbank gezet worden… Maar dan? Dan gaat de huisarts vragen of er de volgende dag bloed afgenomen mag worden en dan heb je na ongeveer een week de uitslag. Je vind die procedure veel te lang en bedankt de assistente vriendelijk. Je belt een jeugdhulpverlener en vraag om een drugstest, ook deze kan je niet helpen en ook school heeft geen middelen. Als laatste bel je de apotheek, die zou toch wel moeten weten waar je iets dergelijks kan krijgen of bestellen…? Inderdaad en sterker nog, hij blijkt het morgenochtend al in huis te kunnen hebben.

Drugstest

De volgende dag ga je naar de apotheek. Die middag komt je dochter thuis. Je geeft haar een plastic bekertje en vertelt dat je de drugstesten hebt. Ze doet haar jas uit en loopt naar het toilet. In de keuken pak je de testen uit. Je houdt het staafje net als een zwangerschapstesten in de urine en plaatst de dop terug en legt de testen op het aanrecht. Er verschijnen 2 streepjes per test, de grond zakt onder je vandaan. Je dochter roept dat ze echt niet heeft gebruikt. Jij bedenkt dat je de testen misschien niet goed hebt gedaan en leest de gebruiksaanwijzing nogmaals door. Gelukkig staat al snel beschreven dat je dochter geen drugs heeft gebruikt bij het zien van 2 lijntjes…

Vertrouwen

Natuurlijk doet het (laten) doen van een drugstest heel veel. Eigenlijk zeg je dat je je dochter niet vertrouwd, maar ook het vertrouwen van je dochter in jullie is geschaad. Daarom moet je wel duidelijk hebben verteld, waarom je de test graag wil laten doen. Het is niet "zo maar" of “omdat ik dat wil!” Dus ook als uiteindelijk blijkt dat er niet gebruikt is, is het hele voorval niet zomaar klaar. Probeer samen de oorzaak van het vermoeden te achterhalen.

{source}
<?php
$url = htmlspecialchars($_SERVER['HTTP_REFERER']);
echo "<a class='to-readmore' href='$url'>Terug naar vorige pagina</a>";
?>
{/source}
 
Inloggen