Spijbelen, slechte schoolresultaten, liegen, agressie, veel ruzie. Maakt u zich zorgen over uw kind? Denkt u dat uw kind drugs, alcohol of andere middelen gebruikt? Of is uw kind obsessief aan het gamen? Limits kan u adviseren en komt graag in contact met ouders over deze onderwerpen.
L!M!TS-café voor ouders
Veiliger gebruik van alcohol, drugs en gamen, dat wilt u als ouders heel graag, maar hoe? Tijdens de inloopavond voor ouders in Time Out kunnen ouders in gesprek gaan met elkaar of met de vrijwilligers van Limits. Doel van deze avond is kennis en ervaring delen. Een ieder is expert op zijn eigen gebied. De inloopavond vond tot de zomer elke derde dinsdag van de maand plaats. Na de zomer worden er op verzoek thema avonden georganiseerd.
Het is ook altijd mogelijk om contact op te nemen met één van onze vrijwilligers:
Ron Vermeulen Tel: (06) 53 58 92 51
Inge van der Puyl: (06) 46 29 88 12
Marie Jolie van der Knaap: (06) 46 47 48 08
Cintha Stiekema: (06) 30 32 84 67
Sandra van de Water: (06) 20 91 87 85
Vrienden van L!M!TS
Wil je graag je kennis en ervaring één op één delen met andere ouders, meld je dan aan bij als 'Vrienden van Limits'. Op het moment dat een ouder ons een vraag stelt over dat onderwerp, dan nemen we contact met je op. Geheel vrijblijvend, zonder verplichtingen. Hiermee kun je het verschil maken voor een ander in een wellicht lastige periode.
Experimenteren met drank en drugs
Jongeren spiegelen zich aan hun leeftijdgenoten en zijn gevoelig voor trends. Ze zoeken naar uitdagingen, verkennen hun grenzen en proberen van alles uit. Dit experimenteren is goed voor hun ontwikkeling, maar er zijn gevaren aan verbonden.
Experimenteren met alcohol en drugs gebeurt vaak in groepsverband en buiten het gezichtsveld van ouders. Veel ouders schrikken als ze merken hoeveel hun kind daadwerkelijk drinkt, of als ze horen dat hun kind wel eens drugs heeft gebruikt.
Redenen van gebruik
Uw kind kan alcohol of drugs te gebruiken door:
- nieuwsgierigheid
- stoer doen en niet achterblijven bij anderen
- uit verveling, onvrede of verdriet
- om lekker te kunnen ontspannen
- om lang door te kunnen feesten.
Risico’s
Aan alcohol- of druggebruik kleven bepaalde risico’s. Jongeren schatten deze risico’s optimistisch in. Maar ook ouders kunnen alcoholgebruik te gemakkelijk opnemen.
Meestal is veel drinken of het gebruik drugs van voorbijgaande aard, maar daarmee niet altijd zonder schade. De hersenen van jongeren zijn nog in ontwikkeling en daardoor kwetsbaar voor de gevolgen van alcohol- of druggebruik. Sommige jongeren gebruiken alcohol of drugs om hun problemen te vergeten. Deze jongeren hebben extra aandacht en zorg nodig omdat zij een grotere kans hebben om in problematisch gebruik te vervallen. Met alle negatieve gevolgen voor hun toekomst.
Omgaan met gamen
Uw kinderen zitten soms (te) veel achter de computer. Ze hebben contact met anderen via het internet, spelen games die niet allemaal even geschikt zijn voor (jonge) kinderen. U kunt zich zorgen maken om het gamegedrag van uw kind.
Tips voor ouders
Ga eens naast uw kind zitten en verdiep u in het spel dat uw kind speelt. Verdiep u in de soorten games die er zijn en maak afspraken met uw kind over 'game' tijd. Hou hierbij rekening met de aard van het spel dat uw kinderen spelen. Het ene spel is makkelijker op pauze te zetten dan het andere. Stel de regels over tijd samen met uw kind op. Binnen de zogenaamde online multiplayer spellen worden jongeren lid van een team (een guild of clan). Dit is leuk, maar is ook tijdrovend. Praat met uw kind over lidmaatschap van dit soort groepen. Niet iedere groep vraagt dezelfde inzet. Spreek bijvoorbeeld af dat uw kind met het avondeten aan tafel zit. Ga het gesprek met uw kind aan Maak afspraken over wanneer er gegamed mag worden en wanneer het tijd is voor wat anders.