Over ons

Young 4 Ever (uitvoerder van het lokale jeugd- en jongerenwerk op Texel) en Brijder jeugd Texel kwamen elkaar geregeld tegen tijdens overleg over preventie. Bij deze partijen bestonden grote zorgen over het alcohol- en drugsgebruik onder Texelse jongeren. Young 4 Ever en Brijder Jeugd Texel wilden daar iets aan doen en sloegen in 2014 de handen ineen. Ons doel was het opzetten van een effectieve, doorlopende manier van informeren, voorlichten en adviseren die beklijft bij de doelgroep. Maar hoe?

Peergroup

Bij Brijder is een jongeren peergroup werkzaam, Unity genaamd, die op Ouwe Sunderklaas naar Texel kwam om jongeren op straat te informeren over drugs en alcohol. Deze vorm van voorlichten is effectief bewezen. Helaas kost deze jaarlijkse eenmalige inzet veel geld (reiskosten, overnachting etc.) en door de geringe inzet is het effect van korte duur. Young 4 Ever en Brijder Jeugd Texel besloten daarom een eigen lokale peergroup op te zetten. Die het jaar rond op allerlei Texelse evenementen ingezet kan worden.

Young 4 Ever is vervolgens onder haar eigen jongeren gaan werven. De reacties van de jongeren waren zo enthousiast, dat we binnen zeer korte tijd een groep van 8 jongeren bij elkaar hadden. Essentieel bij het voorlichten en informeren van jongeren is het hierbij betrekken van hun ouders. Ook deze doelgroep wilden wij bereiken. We besloten daarop om ook een peergoup lokale ouders op te richten. Verschillende ouders melden zich vervolgens aan; ouders die zelf verslaafd waren geweest in hun jeugd, ouders waarvan hun kind drugs en/of alcohol (had) gebruikt, ouders die affiniteit hebben met jongeren etc.

Limits

We waren overweldigd door het enthousiasme van zowel de ouders als de jongeren. Zo is Limits ontstaan. Beide groepen worden jaarlijks getraind door Brijder Jeugd Texel en Young 4 Ever om het kennisniveau over alcohol en drugs op peil te houden. Middels rollenspellen trainen we diverse gesprekstechnieken. Ongeveer 1 keer per 2 maanden komen we bijeen om de laatste stand van zaken door te spreken, elkaar weer even te zien, de komende evenementen door te spreken en de taken te verdelen. Deze bijeenkomsten zijn vaak heel gezellig en gaan soms gepaard met gezamenlijk maaltijd. Voor het groepsgevoel is dit erg belangrijk.

Young 4 Ever

Young 4 Ever verzorgt o.a. het jeugd- en jongerenwerk op Texel. Wij hebben onze eigen locatie in Den Burg: Jongerencentrum Time Out. Daar worden allerlei (voorlichtings-) activiteiten georganiseerd voor en door tieners en jongeren. Ze zijn ook van harte welkom om lekker te 'chillen' tijdens onze inloopactiviteiten. Daarnaast zijn de (ambulant) jongerenwerkers van Young 4 Ever actief in alle andere dorpen op het eiland. Zij zoeken jongeren op (op straat) en organiseren diverse activiteiten met en voor tieners en jongeren. Ook een stukje jongerencoaching behoort tot onze taken. Als we signaleren dat een jongere vastloopt, bijvoorbeeld op school of op sociaal gebied, dan begeleiden we hem/haar een periode totdat de jongere het zelf weer kan. Wanneer er meer nodig is, verwijzen we uiteraard door naar hulpverlening.

www.young4ever.nl

Brijder Jeugd

Brijder Jeugd is er voor jongeren uit Noord- en Zuid-Holland van 12 tot 23 jaar. Wij geven betrouwbare informatie over alcohol, drugs, tabak en gamen. Als je al alcohol drinkt of een middel gebruikt of je twijfelt of je bijvoorbeeld te veel gamet, dan kun je advies krijgen. Ook als een van je ouders drinkt of gebruikt, kun je bij ons terecht.
Als je wilt stoppen of minderen met middelen of gamen, dan kun je bij ons aankloppen voor hulp. Welke hulp het beste bij jou en jouw situatie past, gaan we samen bekijken. We geven je graag informatie over wat we voor jou kunnen betekenen.

www.brijderjeugd.nl

Inloggen