Rate this item
(0 votes)

blog

Ik ben onwijs trots op de inzet van vrijwilligers

Esther Oostra 45
Den Burg, Texel
29 mei 2018

Ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Esther Oostra, ik ben getrouwd en samen met mijn man heb ik vier kinderen. Met kinderen maak je veel mee, zo ook met onze oudste dochter.

Zij werd ingepalmd door een jongen die erg aan de drugs was. We zagen haar gedrag veranderen. Liegen over waar ze naartoe ging, om er later achter te komen waar ze was. Vrienden van onze oudste twee hebben haar daar weggehaald.

Verhaal doen

Vervolgens ben ik met deze tien jongeren in gesprek gegaan. Die jongen had gezegd dat ze ook maar eens wat moest gaan gebruiken, want dan kon ze voelen hoe hij zich voelde. Gelukkig had ze nog niets aangeraakt. Ze had het wel bij zich. Ze heeft het toen aan mij gegeven. Ik heb haar gevraagd of ze dit nu echt wilde gaan gebruiken. Toen knapte ze en begon te huilen. Ik heb haar voorgesteld of ze dit meteen aan de politie wilde vertellen. Dat wilde ze wel. Dus om 22:00 uur had ik twee politieagenten in mijn huis en tien jongeren die wilde getuigen. Wat een toffe vrienden!

Verslaving

Gelukkig is dit goed afgelopen. Maar ik hoorde steeds meer verhalen om mij heen over plekken waar werd gedeald en jongeren die verslaafd waren aan speed. Zo was ook een meisje bij ons in de buurt verslaafd. Zij moest naar een kliniek om af te kicken.

Oplossing

Hier moest ik wat mee! Dit ging niet goed zo! Ik ben een samenwerking aangegaan met Olga Kruize van Brijder en Berber Kruger van Young4ever. We moesten dit stoppen en ouders en jongeren gaan informeren over alcohol, drugs, gamen als sociale media. Zo heb ik een aantal mensen bereid gevonden om een groep op te zetten die actief is op evenementen, festiviteiten en scholen. We besloten om onder een officiële naam verder te gaan: LIMITS. Wat fantastisch!

Sociale media

En is social media echt social? Soms is het leuk en handig! 
Maar er zijn ook nadelen:
- je wordt continue geprikkeld om je mobiel te checken
- vooral jongeren zijn gevoelig voor ‘Fomo’, the fear of missing out, dus zijn ze liefst altijd online. Slaapgebrek, concentratiestoornissen kunnen het gevolg zijn
- bij onenigheid staat er té snel een nare opmerking online en wat zijn de gevolgen?

Wist je dat jongeren wel zo’n 500 à 1000 berichtjes per dag kunnen krijgen?

Zo ook in de vriendengroep van mijn jongste twee. In het heetst van de strijd worden er vreselijk kwetsende woorden tegen elkaar gezegd, waar anderen weer op reageren. Dit kan escaleren waarna er kinderen uit de groep gegooid worden en anderen toegevoegd. Soms is het echt nodig dat je hier als ouder bij bent, het oplost met ze en vertelt wat er wel of niet door de beugel kan.

Mijn advies is dus, blijf in gesprek met je kind. 
- vraag hoe het gaat in de vriendengroep. 
- zorg dat je een vertrouwensband hebt met je kinderen, zodat ze naar jou toe komen als er wat speelt
- nodig de vrienden af en toe uit voor een patat of een filmavond met popcorn op de bank, zo weet je met welke vrienden je kinderen omgaan
- leer je kinderen omgaan met social media, geef tips en laat weten dat alles wat ze erop zetten voor altijd op het net blijft.

Goede club

Inmiddels hebben we met L!M!TS al een héle grote groep jongeren én ouders - waaronder ook ervaringsdeskundigen - die zich inzetten om zonder oordeel jongeren te informeren over veilig(er) gebruik van alcohol, drugs, gamen en sociale media.
Ik ben ontzettend trots dat wij dit voor elkaar hebben gekregen! Mensen weten ons ook steeds beter te vinden voor tips of om kennis er ervaringen uit te wisselen. Samen maken we het verschil!

Esther Oostra

Read 5086 times Last modified on woensdag, 05 september 2018 14:53

Latest from Texel

Inloggen